The Embassy of

Islamic Republic of Pakistan

Ankara, Türkiye

 
Pakistan Embassy Celebrates Türkiye Yuzyili Over A Traditional Pakistani Brunch

Press Release

Ankara, 26 October 2023


Pakistan Embassy Celebrates Türkiye Yuzyili Over A Traditional Pakistani Brunch

To celebrate the 100th anniversary of the Republic of Türkiye, a special event was organized at Pakistan Embassy. Ambassador of Pakistan to Türkiye Dr. Yousaf Junaid hosted Turkish dignitaries including Governor Ankara Vasip Sahin , Ankara Mayor Mansur Yavas,  MP Ali Sahin, MP Burhan Kayaturk, MP Mehmet Emin Simsek , MP Mustafa Kaya, MP Muhammet Mufit Aydin, MP Adurrahim Dusak, Mehmet Mehdi Eker Former Minister of  Food and Agriculture, Maj Gen Huseyn Duman DG Technical Services, Rector Ostim University Murat Yulek, President SDE Guray Alpar, President ANKASAM Prof Mehmet Seyfettin Erol, former Turkish ambassadors to Pakistan Rauf Engin Soysal, Mustafa Yurdakul, DDG TRT Omer Faruk Tanriverdi and dignitaries from academia, business and media at a traditional Pakistani brunch.

Speaking on the occasion, Chairman Pakistan Türkiye Parliamentary Friendship Group Ali Sahin stated that Pakistan Türkiye relations are a gift from Allah Almighty for the peoples of both countries. These centuries old brotherly and strategic relations are not only a source of mutual strength but also serve as an anchor for regional stability under the direction and vision of the leaderships of both countries.

Ankara Mayor Mansur Yavas underscored that Pakistan Türkiye enjoy deep rooted historical, cultural and brotherly ties and this friendship would grow stronger in the years to come, based on our shared values and mutual interests.

In his remarks, Governor Ankara Vasip Sahin stated that Pakistan and Türkiye relations are exemplary as both countries have always stood together in times of need and have consistently supported each other on regional and global platforms.   

While congratulating the Turkish nation in his closing remarks, Ambassador Dr Yousaf Junaid paid rich tribute to Turkiye’s founder Ghazi Mustafa Kemal Ataturk’s leadership in war of liberation and subsequent founding of Republic. He further stated that the centenary of the Republic is a testament to the unwavering commitment and vision of the Turkish leadership and people, who have worked tirelessly to build a prosperous and democratic nation despite serious challenges. The ambassador also highlighted that under the visionary leadership of President H.E Recep Tayyip Erdogan, Turkiye’s progress and development achieved new heights and Turkiye emerged as a strong prosperous country in the comity of nations. 

The ambassador underscored that this is a mutual celebration of Turkiye’s remarkable journey and achievements over the past century. Highlighting glorious Pakistan Turkiye bilateral relations, the ambassador reiterated that ‘One Nation- Two States’ best describe the fraternal Pakistan Turkiye relationship, founded on common religious , cultural and linguistic affinities and a shared history. He underscored that these exemplary fraternal ties, have no match in the world in terms of warmth, depth and unanimity of views. These relations trace their roots in the centuries old people to people relations and common views reflected in the poetry of Allama Muhammad Iqbal and Mehmet Akif Ersoy, the national poets of the two countries. This is a sacred trust and it is our duty to pass on this friendship to our future generations stronger, the ambassador added. 

Referring to the current situation in Palestine and Kashmir, the ambassador stated that Pakistan and Türkiye will continue to play their role in bringing peace to the oppressed people of Kashmir and Palestine.


The participants thanked the Ambassador for celebrating Turkiye Yuzyili with zeal and enthusiasm.  The participants prayed that may the ‘Century of Turkiye’ be filled with even greater accomplishments, prosperity, unity and Pakistan Turkiye bonds of brotherhood and friendship keep strengthening with each passing day.


Turkish Version:



PAKİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİ BİR GELENEKSEL PAKİSTAN BRUNCH'INDA TÜRKİYE YÜZYILI'NI KUTLADI


Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlamak amacıyla Pakistan Büyükelçiliği'nde özel bir etkinlik düzenlendi. Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Dr. Yousaf Junaid, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Milletvekili Ali Şahin, Milletvekili Burhan Kayatürk, Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Milletvekili Mustafa Kaya, Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, Milletvekili Adurrahim Dusak ve Mehmet Türk, Eski Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, Ostim Üniversitesi Rektörü Murat Yülek, SDE Başkanı Güray Alpar, ANKASAM Başkanı Prof. Mehmet Seyfettin Erol, Türkiye'nin eski Pakistan Büyükelçileri Rauf Engin Soysal, Mustafa Yurdakul, TRT Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Tanrıverdi ve akademi, iş dünyası ve medyadan ileri gelen kişileri geleneksel Pakistan brunch'ında ağırladı.

Etkinlikte konuşan Pakistan Türkiye Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Ali Şahin, Pakistan Türkiye ilişkilerinin her iki ülke halklarına Yüce Allah'ın bir hediyesi olduğunu belirtti. Asırlardır süren bu kardeşlik ve stratejik ilişkiler, yalnızca karşılıklı güç kaynağı olmakla kalmıyor, aynı zamanda her iki ülke liderlerinin yönlendirmesi ve vizyonu altında bölgesel istikrarın da dayanak noktası oluyor.

Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Pakistan ve Türkiye'nin köklü tarihi, kültürel ve kardeşlik bağlarına sahip olduğunu ve bu dostluğun, ortak değerlerimiz ve karşılıklı çıkarlarımıza dayalı olarak önümüzdeki yıllarda daha da güçleneceğinin altını çizdi.

Ankara Valisi Vasip Şahin, konuşmasında Pakistan ve Türkiye ilişkilerinin örnek teşkil ettiğini, her iki ülkenin de ihtiyaç anında birlikte durduğunu, bölgesel ve küresel platformlarda sürekli olarak birbirlerine destek verdiklerini belirtti.

Büyükelçi Dr. Yousaf Junaid kapanış konuşmasında Türk milletini tebrik ederken, Türkiye'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş savaşındaki ve sonrasında Cumhuriyetin kuruluşundaki liderliğine büyük saygı duruşunda bulundu. Ayrıca, Cumhuriyetin yüzüncü yıl dönümünün, ciddi zorluklara rağmen müreffeh ve demokratik bir ulus inşa etmek için yorulmadan çalışan Türk liderliğinin ve halkının sarsılmaz bağlılığının ve vizyonunun bir kanıtı olduğunu belirtti. Büyükelçi ayrıca, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyoner liderliği altında Türkiye'nin ilerleme ve kalkınmasının yeni boyutlara ulaştığını ve Türkiye'nin diğer milletler nezdinde güçlü, müreffeh bir ülke olarak ortaya çıktığını vurguladı.

Büyükelçi, bu olayın Türkiye'nin geçen yüzyıldaki olağanüstü yolculuğunun ve başarılarının karşılıklı bir kutlaması olduğunun altını çizdi. Pakistan ve Türkiye'nin görkemli ikili ilişkilerinin altını çizen büyükelçi, 'Bir Ulus-İki Devlet' ifadesinin ortak dini, kültürel ve dilsel yakınlıklar ve ortak bir tarih üzerine kurulu kardeş Pakistan Türkiye ilişkisini en iyi şekilde tanımladığını yineledi. Bu örnek kardeşlik bağlarının sıcaklık, derinlik ve görüş birliği açısından dünyada eşi benzerinin bulunmadığının altını çizdi. Bu ilişkilerin kökleri yüzyıllardır süren halkların ilişkilerine ve iki ülkenin milli şairleri Allame Muhammed İkbal ve Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerine yansıyan insani ilişkilerine ve ortak görüşlere kadar uzanmaktadır. Büyükelçi, bunun kutsal bir emanet olduğunu ve bu dostluğu gelecek nesillere daha güçlü bir şekilde aktarmanın bizim görevimiz olduğunu ifade etti.

Filistin ve Keşmir'deki mevcut duruma değinen büyükelçi, Pakistan ve Türkiye'nin, Keşmir ve Filistin'in mazlum halklarına barışın getirilmesinde üzerlerine düşen rolü oynamaya devam edeceğini belirtti.

Katılımcılar Büyükelçi'ye Türkiye Yüzyılını şevk ve coşkuyla kutladığı için teşekkür etti. Katılımcılar, 'Türkiye Yüzyılı'nın daha büyük başarılarla, refahla, birlik ve beraberlikle dolu olması ve Pakistan Türkiye'nin kardeşlik ve dostluk bağlarının her geçen gün güçlenerek devam etmesi için dua ettiler.



***(23/2023)***

in 2023
Defence And Martyrs Day Commemorated In Ankara